Mi az a Lélek- és családállítás?

Ez egy módszer, amivel problémákat lehet megoldani, és változásokat idézhetünk elő az életünk bármely területén, ahol ennek szükségét érezzük.

Mire jó a Lélek- és családállítás?

Fizikai szinten segíthetjük gyógyulásunkat, fokozhatjuk erőnket. Tapasztalataink szerint gyógyíthatatlannak hitt betegségekre is jótékony hatással van. Eddig pl. cukorbetegség, allergia, meddőség, ekcéma, pajzsmirigy elégtelenség, autoimmun betegség esetén jelentős javulás következett be a Lélekállítás után.

Lelki szinten hathatunk közérzetünkre, érzelmi állapotunkra is e módszer által.
Javíthatjuk társas-, családi-, munkahelyi- és párkapcsolatainkat.
Jól kezelhető vele depresszió, függőség, szomorúság, lehangoltság, feszültség, agresszió.

Szellemi szinten segít rálátni helyzetekre, megértéshez vezet. Segíthet döntések meghozatalában, bizonytalanság, céltalanság esetén.

A megváltoztathatatlannak vélt helyzetekben is segítséget nyújt:

-ismétlődő, kellemetlen helyzetek megszüntetésében (pl. “vizsgán leblokkolok”)
-kilátástalannak, megoldhatatlannak tünő szituációk megváltoztatásában (pl. “mindig becsapnak”)
-feszültségek, konfliktusok oldásában (pl. “az anyósom ránk telepszik”)
-családi vagy munkahelyi, ill. egyéb közösségekben felmerülő problémák megoldásában (“a főnököm kibírhatatlan”)
-betegségek esetén (pl. allergia, cukorbetegség, ekcéma, pajzsmirigy elégtelenség)

Mikor lehet erre szükség?

Amikor olyan feszültséget, szenvedést, elakadást érzel, amin szeretnél változtatni.
Amikor egy emberi kapcsolatot szeretnél elrendezni.
Amikor olyan helyzetben vagy, amiből nem látod a kiutat.
Amikor több erőre lenne szükséged a továbblépéshez.
Amikor egy helyzethez kellene egy jó ötlet, vagy támogatás. 

Hogyan zajlik a Lélek- és családállítás?

Két módja van, csoportos- és egyéni állítás keretében.

Egyéni Lélek- és családállításon csak a megbízó és a családállító facilitátor (vezető) vannak jelen.

csoportos Lélek- és családállításhoz több ember jön össze:
+ a “megbízó”/ “állító”, aki segítséget kér a problémája megoldásához
+ a “segítők”, akik segítik a facilitátor munkáját
+ a lélek- és családállító facilitátor, aki szaktudásával segíti a megbízót a morfogenetikus mező értelmezésében, és a megoldáshoz szükséges korrekciók elvégzésében (lent bővebben)

A családállítást azzal kezdjük, hogy a megbízó röviden elmondja, mihez kér segítséget. Ha valaki nem szeretné másokkal megosztani a problémáját, van mód “rejtett állításra”, amikor csak ő és a facilitátor ismeri a témát. Egyéni családállításon értelemszerűen nincs ez a probléma. 🙂

A kutatók magyarázata szerint ha kettő vagy több ember összejön egy közös szándékkal, akkor a morfogenetikus mező aszerint a cél szerint rendeződik. Ebben az esetben az állító problémájára keressük a megoldást, és a mező aszerint alakul: feltárul a probléma oka, és lehetőség van annak meggyógyítására, korrekció létrehozására, vagyis a természeti rend helyreállítására a családállítás technikája által.

Különös, hogy a problémához kapcsolódó személyeknek nem kell jelen lenniük, a folyamat mégis hatással lesz rájuk is. Erről vannak részletes szakmai leírások, amiket át lehet olvasni, ám a tapasztalat által gyorsan megérthetjük és átélhetjük ezt a jelenséget.

Amikor a facilitátor megismeri a problémát – a morfogenetikus mezőből intuitív módon merített információk alapján -, kiválasztja azokat a személyeket, minőségeket – pl. betegség, siker, pénz, szerelem, boldogság -, akik és amik fontosak a történetben.
A segítők közül vannak, akik vállalják ezeket a szerepeket, de ez nem kötelező. (A segítőre is jótékonyan hat az állítás, ha hasonló problémája van.) “Szerepben lenni” azt jelenti, hogy a segítő átadja magát a mezőnek, és elkezdi érezni, megjeleníteni az általa képviselt minőséget, ezzel feltárul a felszín alatti történések mozgatórugója; megláthatjuk az ott létező dinamikát, feszültséget, hiányt, a szenvedés okát.
Mint facilitátor, mi is ráhangolódunk a mező üzeneteire, és ennek megfelelően javítjuk ki a természeti törvényeken esett csorbát. Hogyan?
Hellinger megfigyelte, hogy a szertartások nagy hatással bírnak a tudatalattinkra. Eleve a családállítás is egyfajta szertartás a tudatunk számára. Az állítás során a változtatásokat “korrekciós mondatokkal” nyomatékosítjuk. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel a módszerrel régóta, akár generációk óta fennálló viselkedésmintákat is felül lehet írni. Pl. a nőket elhagyják a férjük – vagy fordítva, “mi minden vagyonunkat elvesztjük”.

Ha egy programhibát felismerünk és kijavítunk, ez hatással lesz az egész rendszer működésére. A mezőben végzett “átprogramozás” kihat a család azon tagjaira is, akik bár nem voltak jelen, de érintettek a helyzetben. Ezáltal régóta konfliktusokkal terhes szülő-gyermek kapcsolatok, párkapcsolatok, munkahelyi és egyéb problémák, nehéz élethelyzetek javulnak meg, tünetek, betegségek múlnak el, még akkor is, ha korábban semmilyen terápia nem volt tartós hatású.

Azzal, hogy napvilágra kerül egy tudattalan fogadalom, lehetőség nyílik rá, hogy feloldódjék. A valóság felismerésével másként láthatjuk az életünket nehezítő bajokat, kudarcokat, és visszaadva a nehéz sorsot a tulajdonosának, a kötődés fenntartására fordított életenergiánkat a továbbiakban a saját életünkben használhatjuk. Az oldódás akár azonnal, katartikusan is bekövetkezhet, és az is lehet, hogy fokozatosan, hosszabb idő alatt történik meg. Azonban a kötődés felismerése már önmagában is változást hoz, már soha nem lesz olyan, mint előtte.

Az állítások során külön figyelmet fordítok arra, hogy minden résztvevő biztonságban érezze magát, és át tudja adni magát a változás, gyógyulás folyamatának. 

A módszerről:

Bert Hellinger német pszichoterapeuta felismerte azokat az összefüggéseket, törvényszerűségeket, melyek meghatározzák minden emberi közösség, család, szervezet működését, valamint az egyéni sorsok alakulását. Ahogy az állatok és a növények természeti törvények által léteznek és élnek együtt, ugyanúgy az emberek is. Sajnos ezeket a törvényeket régen elfeledtük, pedig láthatatlan erőkkel hatnak ránk és mozgatják életünket.
Ezeket elevenítette fel Hellinger, és módszere által visszahozta a köztudatba. E törvények megsértése kiegyenlítésre törekszik, ami feszültségként, zavarként – a szeretettől és harmóniától eltérő jelenségként – jelentkezik a családban, az emberi közösségekben, az egyén viselkedésében.
A családállítás által a morfogenetikus mezőben visszaállítható a természetes rend, a szeretet rendje.

Mi az a morfogenetikus mező?

Hellinger megfigyelte, és további kutatások alátámasztották, hogy amit mi hangulatnak, légkörnek, atmoszférának nevezünk egy társaságot illetően, az a morfogenetikus mező megnyilvánulása. A jelenlévők által láthatatlan módon jön létre.
Például megfigyelhetjük egy társaságban, hogyan változik a hangulat, ha valaki elmegy, vagy éppen csatlakozik hozzánk. Olyan, mintha hoznánk-vinnénk egy minőséget – energiacsomagot -, amit hozzáfűzünk a többiekéhez. Ebből adódik egy új minőség, egy új atmoszféra. De mi határozza meg ennek a milyenségét?

Ezt a mezőt szimbolikusan úgy lehet elképzelni, hogy létezik körülöttünk egy energia tér, mint a gravitáció. Ez áthat minket, és befolyásolja tetteinket, tapasztalataink minőségét. Pl. van, aki fél egy magas kilátón, és van, aki élvezi a látványt; te kedveled a legjobb barátodat, de van, aki nem.
A morfogenetikus mezőt a saját, a családunk és a felmenőink élettapasztalata, tudása, hitrendszere alakítja, és mindazoké, akik a fent említett természeti törvények által a családhoz tartoznak: akik hatással vannak és voltak a családra, ill. bármely tagjára. Pl. egy volt szerelem, katonatársak a háborúban, egy támadó, abortált gyermek stb.
Morfogenetikus erőterünket átszövik a mindennapi környezetünkben résztvevők és a tágabb társadalmi hatások is.

Gondolatébresztő a családállítás témájához

Gyakran merülnek fel olyan kérdések, mint:

Életvezetési problémák, “Nem találom a helyem az életben.” vagy “Nem tudom megállni a helyem az életben.”, “Úgy érzem, nem a saját utamat járom.”

Hogyan vállalok szolidaritást a családommal?

Nem értenek meg

Félénk vagyok, nincs sok önbizalmam

Kiért és miért áldozom fel az életemet?

Sikertelenség, “Nem tudok megfelelni az elvárásoknak”

Nem találok még mindig partnert magamnak, pedig már x. éves vagyok

Rossz kapcsolatom van anyámmal /apámmal/ testvéremmel/ partneremmel, stb.

Nem túl jó a kapcsolatom a gyerekemmel

Beteg a gyerekem

Erőtlennek érzem magam

Gyakran keveredem balesetbe, agresszív eseménybe

Függőségi (alkohol, drog, szex stb.) problémáim vannak

Kisebbrendűnek érzem magam, stb.

Betegségek

Halál, gyász; Elvesztett gyermek; “meghalt a gyermekem” – abortuszban és spontán vetélésben elveszett gyerekek. A szülő elvesztése. Az elvesztett iker testvér.

Öngyilkosság, öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok

Családi problémák; “Hol a helyem a családban?” Kik a testvéreim?

Magzati kor, születés, gyermekkor

Párkapcsolat, házasság. Az új család. Az elhagyott társ, a “helycsináló”. Miért nem tudok tartós párkapcsolatot létesíteni? Válás, új házasság.

Szeretettel és megértéssel várlak!

Maróthy Veronika
Lélek- és családállító 

+36 20 260 4692
kozpontom@gmail.com
Budapest, XIII., Kádár utca
Salgótarján, Hatvan, Veszprém